Sevärdheter

”Natursköna Sandhamn på tre sidor omslutet av vatten och på den fjärde havet”, så skrev August Strindberg 1873 och det gäller även idag.

Havet och horisonten ger Sandhamn (eller Sandön) sin karaktär. Sandhamn skiljer sig från de andra skärgårdsöarna. Det unika med Sandhamn är att ön består av sand och åter sand, med avbrott från glest utspridda urbergsknallar. Med åren har en gles tallskog fått fäste i den magra jorden. Vegetationen är mycket känslig för slitage.

Sandhamn

Sandhamn är en sevärdhet med kärna i det gamla tull- och lotssamhället. Det finns fortfarande kvar många lotshemman, fiskebodar och sommarhus från förra sekelskiftet och ännu äldre. Utbudet av krogar och butiker är stort för en skärgårdsö. Oräkneliga segel- och motorbåtar flockas runt KSSS:s klubbhus.

Bad

Badvänliga stränder finns inom promenadavstånd. Den långsträckta stranden i Trouville, med sin vita sand, ligger på öns södra sida. En helt underbar sandstrand att besöka lata sommardagar. Trouville ligger omkring 20 minuters promenad från hamnen, följ skyltarna. Vägen är lätt att gå, både för dig som är äldre och dig med barnvagn.

Fläskberget är en mindre sandstrand som ligger i anslutning till byns västra del. Det är en kort promenad genom byn.

Tullhuset

Tullhuset ritades av slottsarkitekten Carl Hårleman och byggdes 1752. Det pampiga gula stenhuset ligger vid inloppet till Sandhamn. Elias Sehlstedt (1808-1874), visdiktare och konstnär, var tullinspektor på ön under tiden 1852-1868. Tullhuset är ett statligt byggnadsminnesmärke. Det ägs av Värmdö hamnar och fungerar i dag som hyresbostäder.

Utanför finns klockstapeln som kallade till gudstjänst i Tullhusets sal samt bryggstugan Australia och tullvaktstugan, båda husen är från 1700-talet.

Havsfruns grotta

Grottan ligger nedanför skolan och kapellet. Redan 1691 är det beskrivet - " i berget finns det ett stort hål som kallas frustugan", enligt sägen skulle anledningen till namnet vara att havsfrun bott där. Skulptören Helmer Löfgren gjorde och placerade figurer i grottan, bland annat en skulptur av "havsfrun" . Det är sedan länge borta.

© 2009-2019 Destination Sandhamn